Kivitasojen hoito-ohjeet

Eri kivityypeillä (graniitti, marmori, vuolukivi, kalkkikivi, travertiini ym.) on erilaiset yksilölliset käyttöominaisuudet sekä suojakäsittelytarpeet. Kiveä valittaessa on varmistettava kivityypin soveltuvuus käyttötarkoitukseensa ja sen ominaisuuksien huomioimistarpeet valinnan perusteeksi. Asiantunteva kiviliike auttaa tässä opastuksessa.

Tasojen peruspuhdistukseksi suositellaan pyyhkimistä kostealla liinalla ja tarvittaessa neutraalin saippuapohjaisen esim. astianpesuaineen käyttöä. Pinttyneen lian puhdistamiseen voidaan käyttää tehopuhdistusaineita, mutta niiden soveltuminen luonnonkivipinnoille on varmistettava. Puhdistuksen yhteydessä kiven pinnan puhtaaksi saamiseksi on käytettävä riittävästi vettä. Puhdistus tulee tehdä välittömästi tahran ilmaannuttua kiven pintaan. Valveutuneet kiviliikkeet toimittavat asiakkaille tilauksesta kiven hoitoon soveltuvia puhdistus- ja hoitoaineita.

Suojakäsittelyn tarve on vaihteleva riippuen kivilaadusta sekä keittiön käyttöasteesta. Suojakäsitellyssä kivipinnassa ei tapahdu nesteen imeytymistä kiven sisälle. Mikäli imeytymistä alkaa tapahtua, on pinta puhdistettava ja suojakäsittely suoritettava uudelleen. Tehopuhdistuksen jälkeen on suojakäsittely aina uudistettava. Toisaalta on myös vältettävä liiallista suojakäsittelyä, sillä kiven pintaan syntyy tällöin häiritsevästi näkyvä suoja-ainekalvo.

Luonnonkivilläkin tapahtuu käytössä normaalia ulkonäön elämistä. Vaaleat kivilajit saattavat käytössä tummua mm. pintaan tulevan käyttörasvan vaikutuksesta. Tummat kivet ja etenkin punaiset graniitit voivat hieman vaalentua vuosien aikana. Normaalisti tätä elämistä ei juuri huomaa, sillä se tapahtuu hiljalleen pintoja käytettäessä.